Select

Κρυψορχία

Picture of ΚΙΖΓΚΑΛΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

ΚΙΖΓΚΑΛΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

Ειδικευόμενη Ιατρός Χειρουργικής Παίδων

ΓΕΝΙΚΑ
Με τον όρο κρυψορχία περιγράφουμε την κατάσταση στην οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις ενός αγοριού δε βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση στο όσχεο.
Ως όργανα οι όρχεις αναπτύσσονται αρχικά εντός της κοιλιάς του εμβρύου κατά την ενδομήτρια ζωή και ακολουθούν στη συνέχεια καθοδική πορεία προς το όσχεο διαμέσου ενός φυσιολογικού καναλιού στην κάθε βουβωνική χώρα αντίστοιχα, σταδιακά και  σε διαφορετικές φάσεις της κύησης.
Στις περιπτώσεις που η παραπάνω διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί σε ένα  τελειόμηνο νεογνό, είναι έκδηλη η απουσία ενός ή πιο σπάνια και των δύο όρχεων κατά την ψηλάφηση του οσχέου από το γιατρό ή το γονέα.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Συχνότερη θέση ενός μη κατελθόντα όρχι αποτελεί η βουβωνική χώρα. Η περιοχή χαμηλά και προς τα έξω στην κοιλιά.  Ο παιδοχειρουργός θα μπορέσει τις περισσότερες φορές να ψηλαφήσει  τον όρχι και αυτό συνήθως θέτει και την διάγνωση.
Σε ένα μικρό  ποσοστό οι όρχεις δεν είναι δυνατό να ψηλαφηθούν στη βουβωνική χώρα οπότε και τίθεται η υποψία ότι είναι ενδοκοιλιακοί καθώς και η ένδειξη για απεικονιστική διερεύνηση αρχικά με υπερηχογράφημα της περιοχής.
Η οριστική διάγνωση και απόφαση για αποκατάσταση και καθήλωση των μη κατελθόντων όρχεων (όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η κρυψορχία σήμερα) εντός του οσχέου λαμβάνει χώρα κατά την κλινική εκτίμηση από τον παιδοχειρουργό στην ηλικία των 6 μηνών. Αυτό γιατί υπάρχει πάντα πιθανότητα οι όρχεις να έχουν κατέβει στο όσχεο μέχρι αυτή την ηλικία. Ειδικά αν ψηλαφούνται αρχικά κοντά στο όσχεο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Όταν έχει τεθεί οριστικά η διάγνωση τότε συνιστάται χειρουργική διόρθωση. Η χειρουργική αυτή παρέμβαση ονομάζεται ορχεοπηξία και είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη ανάπτυξή των όρχεων καθώς και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μη έγκυρης ανίχνευσης άλλης παθογένειάς τους όπως πχ κακοήθειας. Ιδανικός χρόνος θεωρείται η ηλικία μεταξύ 6 και 18 μηνών, αν δε συντρέχουν λόγοι αναβολής από το ατομικό ιστορικό του παιδιού. Στις περιπτώσεις των ψηλαφητών όρχεων η προσπέλαση γίνεται ανοιχτά από το δέρμα με δύο μικρές τομές. Στις περιπτώσεις που ο όρχις βρίσκεται μέσα στην κοιλιά η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι μέσω λαπαροσκόπησης.
Ο παιδοχειρουργός σας οφείλει να σας ενημερώσει για την πιθανή ανάγκη σταδιακής καθήλωσης  -σε περισσότερες από μία επεμβάσεις ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε σε ενδοκοιλιακούς όρχεις, αλλά και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ορχεκτομής αν ανευρεθεί υπολειμματικός μόνο ιστός από έναν ήδη μη βιώσιμο όρχι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της κρυψορχίας είναι πολύ καλά.
Καταστάσεις όπως οι ανασπώμενοι όρχεις θα πρέπει να διαφοροποιούνται  από την πραγματική κρυψορχία καθώς συνήθως δεν απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.

 

Menu Close